Om fisken vår
Fisken vi foredler får vi fra flere steder og på ulike måter, fra det tradisjonelle til det nytenkende og nyskapende. Vi jobber kontinuerlig for å få en optimal kombinasjon av fiske vi fanger i havet og den vi får fra eget oppdrett.
Fiskemottaket – der gamle tradisjoner lever
Vi jobber kontinuerlig for å få en optimal kombinasjon av
fisken vi fanger i havet og den vi får fra egen oppdrett.
Ingen andre steder har mer kompetanse om villfisk enn den du finner på Myre. Kunnskapen et menneske fra Myre sitter på er ikke lært i løpet et liv, den har gått i arv gjennom slektsledd som strekker seg generasjoner tilbake i tid.
Denne kunnskapen har blitt overført i alle ledd, fra mottaket vårt til filetfabrikken. Ikke bare gjennom skolegang, men også over en kaffekopp eller stående på brygga med blikket rettet mot storhavet. Og en av de som sitter på denne uvurderlige kunnskapen hos oss er Lasse.
Lasse dukket opp på brygga til Vesterålen Havbruk Produksjonslag i 1980 og har vært der siden, i alt slags vær og til alle døgnets tider.
Lasse kom rett fra fiskeriklassen på Myre hvor han fikk opplæring fra de beste i faget, og kombinerte den med kunnskapen han fikk fra mannskapet på båtene. Han ble formann på bryggekanten i 1992, og etter mer enn 40 år på vakt er han i full gang med å overføre denne verdifulle kunnskapen til neste generasjon.
Når båtene kommer inn til fiskemottaket for å levere fisk vet de hvilke kvalitetskrav de blir møtt med – Noen hevder at Lasse kan se kvaliteten på fangsten etter hvordan båten ruller i sjøen.
Under Lasses kyndige ledelse tar mottaket imot villfanget fisk fra lokale fiskere, slik mottak langs kysten har gjort det i mange hundre år. Gjennom året preges fangsten vi mottar av gytetider og bevegelser i havet; torsk, sei, hyse og blåkveite har ulike sesonger. På mottaket blir fisken enten saltet for eksport eller gjort klar til filetfabrikken vår.
Oppdrett av torsk – der fremtiden venter
Hvis du har jobbet med fisk i Norge i noen år, har du på et eller annet tidspunkt vært involvert i oppdrett av laks. Næringen slo gjennom på 70-tallet, og har blitt en spesialisert industri og en ekstremt viktig eksportartikkel for Norge.
Da vi bestemte oss for å iverksette det siste satsingsområdet vårt – oppdrett av torsk – var det derfor med en betydelig mengde erfaring og innsikt fra lakseoppdrett i ryggen.
Torskeoppdrett er et forretningsområde vi har store forventninger til. Det har blitt gjort flere forsøk på dette tidligere andre steder, og hvert forsøk har gitt oss verdifull kunnskap. Dette dreier seg for eksempel om fôring, logistikk, kvalitetsarbeid og struktur rundt produksjonen.
Kunnskap om beliggenhet er også sentral. Våre anlegg ligger nord for Polarsirkelen, en beliggenhet forskningen mener er den beste for oppdrett av torsk.
Vi er fremdeles tidlig i utviklingsprosessen, og resultatene er svært lovende. Etter hvert vil vi utvikle flere anlegg på flere ulike lokasjoner over hele landsdelen vår. Dette vil skape verdier for langt flere enn oss – arbeidsplasser, økte innbyggertall for lokalsamfunn i Nord-Norge og god utvikling for næringslivet, i tillegg til bedre leveringsdyktighet til våre kunder hjemme og ute i verden.
De positive effektene vil spre seg overalt, også internasjonalt.
Verdens behov for mat vil bare fortsette å vokse, og det finnes ingen annen proteinkilde du kan produsere i så stort volum med så lavt fotavtrykk som fisk.
Tid – en ufravikelig suksessfaktor
Til tross for at fisken vi sender fra oss enten er saltet eller dypfrosset, er den fremdeles i aller høyeste grad en ferskvare. Dette skyldes at vi alltid kjemper mot klokka – en biologisk, absolutt faktor, en forandring som skjer gradvis i en fisk de første timene etter at den er slaktet.
Forandringen kommer i form av en stivhet i musklene som oppnår maksimal effekt etter mellom åtte og tolv timer, avhengig av temperaturen. Denne stivheten kalles rigor mortis – dødsstivhet – og markerer et før og etter for fiskens kvalitet.
Behandles fisken før rigor mortis inntreffer, vil den naturlige formen på fibrene i fiskekjøttet beholdes og fuktigheten som gjør den saftig vil fortsatt være i cellene.
Bearbeides den etter, får fileten en helt annen substans – den blir tørrere og får en mer redusert kvalitet.
Vår fisk skal alltid behandles pre-rigor.
Det skal aldri gå mer enn tolv timer fra fisken er tatt opp av havet til den er i mottaket. Med en gang fisken er slaktet, legges den i is, slik at temperaturen senkes til én grad. Dette får prosessen som utløser rigor mortis til å skje langsommere.
Fisken blir behandlet med en gang den har kommet til fiskemottaket – saltfisk saltes på stedet, fisk som skal til filetfabrikken blir fraktet de få hundre meterne mellom mottaket og fabrikken.
Der blir de fraktet gjennom alle foredlingsleddene i en av verdens mest effektive filetfabrikk, og dypfryst umiddelbart med avanserte fryseteknologi – i god tid før rigor mortis setter inn.